Kami menjual barangan baby terpakai seperti baby carrier, car seat,stroller,buggy,baby cot, buaian, walker, playpen dan macam-macam lagi barangan keperluan baby berjenama..Selamat mencuci mata..terima kasih..

Boleh hubungi saya sekiranya berminat: 012-7432382 Aida...(whatsapp / telegram / sms / call)

COD Batu Pahat, Johor
Perkhidmatan penghantaran / pos juga disediakan...(harga tidak termasuk kos penghantaran / pengeposan)...tq

SILA KLIK DI SINI UNTUK MENCARI ITEM YANG MASIH AVAILABLE.....TQ

ABC Design (1) Aidil (4) Ammar (7) Available (18) Baby 1st (2) Baby Ace (1) Baby Carrier (18) baby chair (4) Baby Club (1) Baby Cot (192) Baby One (2) Baby Shield (6) Bassinet (2) Bebe Confort Loola (1) bonbebe (4) Boori Country (1) Britax (3) buaian (18) buggy (8) Capella (12) Car Seat (31) Cars (1) Casatto (1) chicco (2) CHILDCAR (1) Combi (7) cosatto (1) Cosco (2) Creative Baby (1) Eddie Bauer (1) fisher price (3) Freestar by bonbebe (3) Ganen (1) Gelite (1) Gelongsor (2) Geoby (1) Good Baby (1) Graco (1) Grow n Up (2) high chair (2) horse (1) Ibu (1) Ikea (6) Jalan (1) Katil Baby (192) Katil Dewasa (1) Katil Kanak-Kanak (3) Kayu Jati (1) kayu solid (2) kek (1) kerusi (4) kerusi malas (1) Kerusi Set (1) kesihatan (1) Kesihatan Ammar (1) Kraft (1) kuda (2) Latido (3) Lelong (6) Lerado (1) Little Bean (1) Little Tikes (7) Looney Tunes (1) Lucky Baby (9) Maclaren (1) mainan (2) Makanan (1) Mamalove (24) maxi cosi (7) Meja (5) Meja Kopi (1) Meja Makan (1) Meja Santai (1) Moksu (1) Mothercare (8) Mucci (1) peg perego (2) Peg Perego Pliko P3 (1) pengajaran (3) Pengalaman bersalin (2) Perasaan (1) Perkembangan Ammar (2) Playgym (1) Playpen (4) Playskool (7) PUKU (1) Puree (2) Quinny (1) Rocker (3) Rosewood (2) Safe N Sound (2) safety 1st (4) Safety Fits (2) Safety Gate (1) Scooter (1) sekolah (1) Silver Cross (2) Simple Dimple (1) Sofa Bed (1) Sold (335) step 2 (5) stroller (37) Sweet Cherry (2) Table Picnic (1) Taman Botani (1) The First Years (1) Toys (10) van (5) Walker (16) Zoo (1)

Usia anak-anak ku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Friday, October 5, 2012

PuRee LaGi....BrOkOLi, CaRRoT, KenTanG Dan PeaR

Assalamualaikum....

Sebelum nie aku ada buat entry pasal puree carrot kan...skg nie aku nak kongsi cara-cara buat puree brokoli, kentang, carrot & pear...sama jer caranya pun..saje jer aku nak post jugak..memandangkan ada jugak member-member yang bertanya cmane nak buat, jadi aku cite la satu2 erk...best tau buat benda2 nie...lagi2 bile budak suka makan kan..nganga je mulut dia..kdg2 tue x cukup, tp ada had jugak la bila makan tue...kang obes susah lak...aku pun baru je buat2 benda nie...sbb masa abg aidil dulu mak aku yg jaga so masak bubur hari2 la...mak aku la yg masak...

Cara-cara nak buat puree nie...

1- Mula-mula kite kupas mane yg patut dan potong2kan...jadikan size kecik2 sikit...
2- Selepas tue rebus / stim segala sayur dan buah tue,



3- Kita rebus sampai agak2 lembut la...selepas tu toskan dan tunggu sampai sejuk sikit baru blend, masa blend tue letak air jgn la byk sgt..kalau byk sgt kang cair sgt plak...agak2 boleh gerak je la..(maaf yea gambar masa proses mem"blender" x sempat nak ambik gambar....

Gambar di bawah nie adalah gambar setelah di blender......
Buah Pear
Carrot
Kentang
Brokoli
4- Setelah siap diblender, sila lah masuk kan dalam bekas kecik2 nie atau pun masuk dalam tempat buat ais tue, pastikan sume bertutup yea..baru lah rasa selamat sikit dalam peti tue..kalau x kang bercampur lak ngan lauk pauk...

yg ni dah siap masuk bekas kecik2 dan bekas ais tue, utk dibekukan....



Siap sedia utk dimasukkan dalam freezer...

5- Kalau dah betul2 beku, korang boleh kuarkan drpd kiub ais tue, dan masukkan dalam satu tupperware besar, nanti senang bile nak guna ambil jer beberapa kiub yg korang nak...

6- 2@3 jam sebelum nak dipanaskan tue kene kuarkan dulu lah bagi cair beku tue, baru senang nak panaskan,pastu aku biasa panaskan atas api kecik sambil kacau2, jgn korang tinggal lak, nanti hangit pulak...kalau nak pakai slow cooker @ microwave pun bole jugak...tapi aku lagi senang panaskan atas dapur gas jer....

Yg nie puree apple....x campur ngan bubur nasi
 7- Ok siap sedia untuk dimakan si adik...biasanya aku akan bawak 2 bekas ke rumah BS...satu breakfast dan satu lagi makan tengahari....bubur nasi pun aku puree kan jugak, tp x ambil gambar...pastu campur la bubur nasi n sayur+buah tue...

Ok lah korang, selamat mencuba yerk...kalau x faham dengan penjelasan aku yg ntah ape2 nie, korang tanya la eh..ok lah bubye...salam...




1 comment: