Kami menjual barangan baby terpakai seperti baby carrier, car seat,stroller,buggy,baby cot, buaian, walker, playpen dan macam-macam lagi barangan keperluan baby berjenama..Selamat mencuci mata..terima kasih..

Boleh hubungi saya sekiranya berminat: 012-7432382 Aida...(whatsapp / telegram / sms / call)

COD Batu Pahat, Johor
Perkhidmatan penghantaran / pos juga disediakan...(harga tidak termasuk kos penghantaran / pengeposan)...tq

SILA KLIK DI SINI UNTUK MENCARI ITEM YANG MASIH AVAILABLE.....TQ

ABC Design (1) Aidil (4) Ammar (7) Available (18) Baby 1st (2) Baby Ace (1) Baby Carrier (18) baby chair (4) Baby Club (1) Baby Cot (192) Baby One (2) Baby Shield (6) Bassinet (2) Bebe Confort Loola (1) bonbebe (4) Boori Country (1) Britax (3) buaian (18) buggy (8) Capella (12) Car Seat (31) Cars (1) Casatto (1) chicco (2) CHILDCAR (1) Combi (7) cosatto (1) Cosco (2) Creative Baby (1) Eddie Bauer (1) fisher price (3) Freestar by bonbebe (3) Ganen (1) Gelite (1) Gelongsor (2) Geoby (1) Good Baby (1) Graco (1) Grow n Up (2) high chair (2) horse (1) Ibu (1) Ikea (6) Jalan (1) Katil Baby (192) Katil Dewasa (1) Katil Kanak-Kanak (3) Kayu Jati (1) kayu solid (2) kek (1) kerusi (4) kerusi malas (1) Kerusi Set (1) kesihatan (1) Kesihatan Ammar (1) Kraft (1) kuda (2) Latido (3) Lelong (6) Lerado (1) Little Bean (1) Little Tikes (7) Looney Tunes (1) Lucky Baby (9) Maclaren (1) mainan (2) Makanan (1) Mamalove (24) maxi cosi (7) Meja (5) Meja Kopi (1) Meja Makan (1) Meja Santai (1) Moksu (1) Mothercare (8) Mucci (1) peg perego (2) Peg Perego Pliko P3 (1) pengajaran (3) Pengalaman bersalin (2) Perasaan (1) Perkembangan Ammar (2) Playgym (1) Playpen (4) Playskool (7) PUKU (1) Puree (2) Quinny (1) Rocker (3) Rosewood (2) Safe N Sound (2) safety 1st (4) Safety Fits (2) Safety Gate (1) Scooter (1) sekolah (1) Silver Cross (2) Simple Dimple (1) Sofa Bed (1) Sold (335) step 2 (5) stroller (37) Sweet Cherry (2) Table Picnic (1) Taman Botani (1) The First Years (1) Toys (10) van (5) Walker (16) Zoo (1)

Usia anak-anak ku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Thursday, November 5, 2009

..."MeNGaNdUnG & MeLahiRkan"....

Selepas 2 bulan berkahwin aku disahkan mengandung..masa aku start ngandung ni aku keje kat MOSTI..tp ms tu kirenyer perut aku x nmpk lg la..member2 kat MOSTI x sempt tgok aku membuyut la..aku dpt transfer ke Johor...sbb ikut suami aku yg ketika tu keje kat Batu Pahat..aku dapat kat Jabatan Insolvensi Malaysia,Caw Muar.Perjalanan aku tiap2 hari dalam lebih kurg sejam la utk sampai opis..

Okey bebalik pada cerita aku ngandung k..start ngandung aku ada la alahan sikit2...pg2 kalau lepas bfast aku mesti muntah balik..sampai kdg2 tu mls nak mkn..tp lapar la plak..pastu muntah yg sampai dah x da ape nak kuar tu...peh seksa ko..aku berulang g keje naik bus..betapa peningnye aku dok dlm bus tu ms awal2 ngandung,,penah dah x tahan nak muntah,trun je bus trus muntah (nasib sempat)..tp aku gagahkan jugak la...sbb keje kan...dan hr2 seterusnya pun mcm tu jugak la...sampai la usia kandungan 3 bulan baru la aku x mabok dah...selesa sikit idup aku nie...sampaila 8 bulan...
(due date aku 3.5.2008)



Nie lah antara gambar aku masa pregnant...kecik kan perut aku...masa ni aku 7 bulan...



Satu hari masa tu 29.3.2008(hari Sabtu) aku balik kg Muar (ms ni aku dok BP kirenye balik kg la..padahal dekat je) tido la st mlm kat Mu
ar..perut aku ni asik x selesa jer..baby asik mengeras,biasa kalau dah 8 bulan memg camnie...jd aku pun relaxs je la..hari ahad tu aku balik BP semula..otw balik tu suami aku ckp, "sy rasa awak ni besalin cepat la" ish aku kata yea ke???k lah kite org pun teruskan la perjalanan...tibe umah aku pun biasa je la..ms tu dekat magrib dah...so pas magrib tu suami aku g umah member dia,member aku gak la (faiz n ct) lepak sana..ms tu ct dalam pantang...lepak sampai kul 12.00am..aku ni mcm dah x senang duduk dah...(dlm hati dah takut dah kot2 nak besalin ke)...

Dalam kul 12 lbh sikit aku ngan suami pun balik umah..x thn nak buang air kecik ni tp takut nak g toilet takut ada tanda nak besalin..sbb aku rasa mcm sakit dah kerap...aku gagahkan gak..memg sah dah ada tanda nak besalin..ms aku ni tanda darah...cpt2 aku jerit panggil suami aku n ckp kat dia yg dah ada tanda..kelam kabut gak la masa tu sbb aku x prepare ape pun...baju aku pun x pack lg..baju baby lg la x beli pun lg...

Suami aku pun kol member dia mintak tolg antar,sbb ms tu kete kite org rosak...aku plak capai je ape yg patut masuk dalam beg,suami aku tanye nak g terus ke nak tgu esok pg..aku ckp x tau la..dia kata g je la sbb first time kan...mane nak tau sgt..dalam kul 2.30 gerak la g hospital...sampai je hospital guard kat luar tu suh la sku dok kusi roda tu..tp aku x nak la sbb aku rasa sihat lg n bole jalan sendiri..jalan la sampai ke dewan besalin Hospital Batu Pahat....aku pun terus bg buku merah tu kat nurse...dia kata x sampai lg dew...sebulan lbih lg...x pe la masuk dalam...then dia suh suami aku g reg kat bawah...n pesan suh bawak baju baby n pampers...laki aku pun kelam kabut la jugak g cr pampers...(ms tu dia x tau pun keadaan aku kat dlm tu..ntah nak besalin ke ape ke)...ms kat dalam bilik tu nurse suh timbang n cek air kencing...then dia cek jalan...opsss...dah 4cm la...eh biar btul..dia org pun amek tempat scan tu..scan baby 2.6kg..doktor kata dah bole kuar la...lg pun memg dah nak kuar...dia org cek jalan lg...sampai air ketuban pecah...trus jaln bukak besar...
Dalam kelam kabut gak aku naik kusi roda g labour room...masa ni aku still tahan sakit lg la..dia org pasang la segala alat tu...aku x berani nak tgok side kanan aku sbb aku dengar bunyi alat2 dia tu...gunting ntah ape la...ishhhh seram siot...doktor cek jantung baby..sume ok la...
Start lbh kurg kul 3.30am aku mula sakit hilang sakit ilang...nasib baik ada doktor pelatih tu baik sgt,dia urut kan pinggang aku yg mcm nak tercabut tu..dia pesan kat aku sentiasa la baca ape2 yg kite tau...aku pun x henti2 baca la(thanks yea doktor)...Ada sorang doktor standby...doktor lelaki..kalau x silap nama dia Dr Azlan kot...malu gak aku tp nasib bukan dia yg ssambut...masa ni dia dok tekan2 perut aku la...aku pun cube push la masa sakit dtg tue...doktor tanye nak panggil suami x???aku kata bole jugak..then dia nak panggil tgok husband aku x da kat luar (balik cr pampers) sdey jugak la...tp aku gagahkan jugak la...

Bidan kata kepala baby dah nampak dah...sikit je lg...aku pun dengan kekuatan yg ada meneran dgn sekuat hati....akhirnya pada jam 5.20am (31.3.2008) kuar la seorang bayi lelaki seberat 2.21 kg(kecik je sbb kan x cukup bulan lg).....alhamdulillah....semua selamat...bidan pun tunjuk jantina kat aku...aku x sempat pgg lg sbb dia terus bawak g ICU...kan x cukp berat tu kan...then nurse bg aku minum milo + susu kot....st gelas suh abiskan....
Bidan pun meneruskan kejenya dgn menjahit luka tu....terasa la setiap benang yg dia tarik tue...tp sakit lg ms nak besalin tu...sempat lg dia berborak tue...bile dah siap tue dia ckp 3thn lg br masuk sini lg tau(sambil gelak2) aku pun iakan la...dia kata yea ke nanti thn depan muke awk lg....aku ckp insyallah x la...

Selepas 1 jam aku berehat, nurse suh bgn sbb nak bwk aku g wad..sampai aku selesai sume ni husband aku x sampai lg....huhuuhu...(sdey jugak)aku bgn je trus x thn nak muntah...nurse kt tunggu jap, aku dah x tahan trus muntah jer...aku ckp kat nurse tue sori la..dia kata x pe la...dah keje dia...pas siap sume dia suh aku trun dok kat kusi roda...aku pun dok n dia tolak aku g wad...sampai kat pintu luar dgn harapan suami aku x da...tp upenye x da jugak beg aku je yg ada...nurse pun amek kan beg aku..dia kata nanti dia pesan kan ngan suami ckp aku dah dlam wad...Nurse pun tolak aku sampai wad...
Sampai je kat wad aku pun naik la atas katil,nurse suh rehat.....aku pun baring la..x lama pastu dalam kul 7.30am, suami aku pun sampai...aku pun tersengih2 la...dia terkejut bile tgok aku sengih2...dia kata dah besalin ke blom nie....ya allah aku kata dah la...dia semacm x caye..aku pun cerita la ape yg terjadi..dia kate x pe la janji sume dah selamat...dia pun mengucup dahi aku...syahdu lak rasa...ms tu dia x dpt la tgok baby lg...mak aku n kak azie (akak ipar) dtg melawat aku...Tgahri tu nurse suh aku mandi sbb suhu bdn aku tinggi sikit....nasib baik aku x demam...
Ptg 2 jugak doktor kata dah bole balik tp baby tinggal la sbb dia kene dok ICU 1 hr...dok nak cek..sebelum balik tu dok nak cek jahit ok x..sekali lg kene selok...peh bengang gile dok laki ms tu...muda lak tu...ishhhh malu la..jahit sume ok then dia benarkan aku balik..sebelum balik aku singgah kat ICU baby...tgok anak aku...masa ni la suami azankan anak aku..masa ni aku tgok anak aku gelap sgt...tp memg dia gelap pun..jap g gambar menyusul yea...Esoknyer baru aku amek dia sbb dok kata ok x da masalah..Aku & suami telah sepakat tuk nama kan dia MUHAMMAD AIDIL ISKANDAR .Harap korang happy tgok gambar2 dia yea.....zassssss...............




2 bulan


4 bulan

6 bulan

7 bulan

1 tahun



1 tahun 2 bulan


1 tahun 6 bulan

1 tahun 6 bulan

1 tahun 7 bulan

Nie lah wajah terbaru aidil.....

No comments:

Post a Comment